Skip to main content
Article Detail

Pollen i pollenkalenderen

Hvordan kan du forebygge, og når skal du starte medisinering? Mange mennesker over hele verden lider av allergisk rhinitt, en tilstand som oppstår når du puster inn noe du er allergisk mot. De vanligste årsakene til allergi er pollen, pelsdyr og støv. Allergisk rhinitt gir en rekke symptomer, ofte fra nesen. Nysing, tett og rennende nese er tre vanlige problemer som kan føre til pustevansker. I tillegg til neseirritasjon og bihuleproblemer, kan du få problemer som kløende, røde eller rennende øyne, hvesende pust, tetthet i brystet og kortpustethet.

Sesongallergier

Allergier kan være vanligere på forskjellige tider av året. Spesielt pollenallergi kan gjøre de varmere månedene vanskelige for enkelte mennesker, siden problemene kan utløses av pollen fra mange forskjellige planter og gresstyper. Mange plages oftest om våren og sommeren – pollenallergi kalles derfor sesongallergi.

Siden så mange lider av pollenallergi – mellom 10–25 prosent av befolkningen i den vestlige verden – er det lurt å prøve å redusere plagene når det er mulig.

Hva er pollen? 

Små pollenkorn, som måler ca. 0,006 mikron, frigjøres fra blomstrende planter i vår- og sommermånedene. Ulike planter slipper ut pollen på forskjellige tider av året, så det kan være vanskelig å bestemme nøyaktig hva du er allergisk mot uten en allergitest.

Disse små buntene av DNA er belagt i et sterkt proteinmateriale som beskytter det genetiske materie på innsiden. Dette belegget kan utløse en allergisk reaksjon hos enkelte mennesker, fordi kroppen feilaktig tror at det er skadelige bakterier eller et virus. Kroppen frigjør deretter et stoff som kalles histamin i blodet for å bekjempe det fremmede stoffet, noe som forårsaker betennelse i nesen og irritasjon i luftveiene og øynene.

Disse symptomene utvikler seg vanligvis i løpet av minutter etter innånding av allergenet, men noen ganger kan symptomene utvikle seg gradvis over noen timer.

Selv om disse symptomene er et resultat av at kroppen prøver å beskytte seg selv, kan pollenallergi ødelegge den beste tiden av året og gjøre den veldig vanskelig. Mange som lider av pollenallergi føler at de har litt influensasymptomer hele sommeren.

Pollenprognose 

De som har sesongallergi, bør se på pollenkalenderen. Pollenkalenderen viser når de primære allergifremkallende plantene blomstrer (og dermed frigjør pollen). Det er viktig å huske at mange faktorer spiller inn, for eksempel hvilken region du bor i (mer gress gir mer pollen). Hvor vanskelig pollensesongen blir varierer fra år til år, avhengig av været.

Pollensesongen kan også variere fra land til land, og i ett og samme land kan den variere fra år til år. Sørg for å sjekke din lokale værmelding opptil fem dager fremover. Som hovedregel kan du imidlertid forvente at pollensesongen vil se omtrent slik ut for de nordiske landene:

Trepollen – slutten av mars til midten av mai
Gresspollen – midten av mai til juli
Burotpollen – slutten av juni til september
 

Hvordan behandles sesongallergier

Selv om sesongallergier er et problem, finnes det måter å behandle plagene på. Det mest effektive er å unngå helt å utsettes for pollen. Men det er veldig vanskelig å gjøre, spesielt i sommermånedene når du er mye utendørs.

>Hvis du har milde/lette symptomer, bør det være nok å behandle symptomene.


>Hvis du har mer alvorlige plager, kan du ta reseptfrie medisiner som antihistaminer (som kan forhindre en allergisk reaksjon) før du forventer at pollensesongen starter. Spør på apoteket ditt.

Du kan også lindre symptomene dine naturlig på ulike måter, og det er også mulig å forhindre symptomer med riktig behandling.

Forebyggende tips

>Rengjør nesen hver dag med PHYSIOMER Normal Jet for å redusere risikoen for neseplager. PHYSIOMER Normal Jet bidrar til å skylle og rense tett nese for støv, pollen og allergener, og inneholder 100 % naturlig sjøvann.


>Bruk beskyttende solbriller for å hindre at pollen kommer inn i øynene dine mens du er utendørs. Dette bør redusere risikoen for røde, rennende, kløende øyne forårsaket av sesongallergier.


> Bruk PHYSIOMER Hyperton for naturlig lindring av tett nese ved allergisk rhinitt/allergiske symptomer. 


> Dusj regelmessig og bytt klær etter å ha vært utendørs for å fjerne pollen på kroppen.


> Prøv å holde deg innendørs når polleninnholdet er høyt.

Product Listing

Relaterte produkter

1

PHYSIOMER Normal Jet

1

PHYSIOMER Strong Jet

1

PHYSIOMER Menthol